Assalamualaikum...
ok kali ni nk share resepi sambal ikan kembung (org utara pgl ikan temenung)
hehe...
resepi ni rai masak 2 hari lps tp skrg bru rajin sikit nk share XD
Bahan-bahan:
- cili kering (dikisar halus)
- bawang merah (dikisar halus)
- bawang putih (dikisar halus)
- halia (dihiris)
- ikan kembung (rai guna dlm 13 ekor, ahli family ramai...hehe)
- kunyit
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa
- sos cili
- asam keping (sekeping je tauu!)
- minyak masak
- air
Cara-cara:
- Lumur ikan kembung dgn garam dan kunyit utk digoreng.
- Letak tepi dulu ikan tersebut setelah digoreng
- Kemudian panaskan minyak utk menumis
- Tumis bahan-bahan yg dikisar halus serta halia
- Masukkan sedikit air (sikitt je sbb nk tggu lama sikit utk cili betul2 masak)
- Apabila mendidih, masukkan garam dan gula secukup rasa
- Haa jgn lupa! letakkn sos sedikit dan asam keping utk mendapatkan rasa masam2 pedas dgn garam gula yg seimbang..masak sehingga naik minyak
- Tutup api!
- Tuangkan sambal yg dimasak ats ikan yg telah digoreng
- Ngapp ngapp ngaappp :D
meh nk up gambaq sikitt...maaf la x reti snap elok2 XD |
No comments:
Post a Comment