Thursday, July 2, 2015

Asam Pedas untuk Dia :)

Bismillah...
Assalamualaikum....

kabare semua?
ok hari ni rai nk share resepi asam pedas rai penah masak...
walaupun first time masak asam pedas, berpuas hati sgt sbb rai sebenaqnya x suka sgt asam pedas, kalau suka pun yg kuah2 pekat...boleh la kira sedap...hehe...
so saja la try masak asam pedas pekat2....
ok so far rai berpuas hati..entah la..rai slalunya kalau masak utk percubaan kali ke2 x menjadi..hehe...
sebab apa kdg2 asam pedas yg kita masak x jd pekat?
mungkin la kita juz tumis bwang then terus masukkan air then campak2 mcm masak tomyam...
rai rasa...rasa je la..bukan pakar memasak pun rai ni...
yg menjadikan asam pedas tu pekat bila kita tumiskan bahan yg dikisar dan kacau bahan2 tu sampai garing dan pecah minyak dan bau masa tu pun mmg yuummyyy la...
then bru masukkan air...
selain dripada tu, yg akn menyedapkan lagi asam pedas ni ialah
BUNGA KANTAN (kt perlis susah betoi nk cri..nk sekuntum org juai RM2..mahai !)
DAUN KESUM
BELACAN
(make sure sebolehnya x miss bahan2 ni)
bunga kantan dan daun kesum tu utk bangkitkn bau asam pedas tu...
belacan tu penambah rasa bg ummpphh!
ok resepi yg rai share ni copy dri blog azlitamasammanis (boleh klik link tu)
boleh la tgk kt blog dia kalau nk tau sukatan yg tepat sbb kalau masakan berlauk mcm ni, rai slalu main campak2 n agak2 je..kalau baking bru skema sikit ikut sukatan....hehee...

Bahan utk campak :

  • ikan tenggiri (rai guna ikan nyoq nyoq) yg dipotong dan dicuci bersih
  • air
  • bendi
  • serai yg diketuk
  • bunga kantan dibelah dua
  • air asam jawa (ni kena ada la....kalau x, x nama ASAM pedas la...)
  • daun kesum
  • sedikit minyak utk menumis
  • garam dan gula secukup rasa (elakkan guna bahan yg ada MSG sepeti ajinomoto, pasti sedap, secukup rasa and whatever....nk guna jgk ikut lah)


Bahan kisar:

  • bawang merah
  • bawang putih
  • halia
  • pes cili atau cili kering yg dikisar
  • kunyit hidup
  • lengkuas
  • belacan


Cara-cara :

  1. Panaskan minyak
  2. Tumiskan serai dan bahan yg dikisar sehingga harum, garing dan pecah minyak
  3. Masukkan air dan air asam jawa dan masak sehingga mendidih
  4. Kemudian, masukkan daun kesum, bunga kantan dan ikan
  5. Renehkan sebentar sehingga ikan masak
  6. Masukkan garam dan gula secukup rasa
  7. Akhir sekali masukkan bendi
  8. Masak sebentar dan SIAP!
tq ya sis azlita :)
nahh share gambar asam pedas untuk dia ! eheks!

No comments:

Post a Comment