Sunday, August 7, 2016

Resepi Sambal Ikan Kembung (ikan temenung)

Bismillah...
Assalamualaikum...

ok kali ni nk share resepi sambal ikan kembung (org utara pgl ikan temenung)
hehe...
resepi ni rai masak 2 hari lps tp skrg bru rajin sikit nk share XD

Bahan-bahan:

  1. cili kering (dikisar halus)
  2. bawang merah (dikisar halus)
  3. bawang putih (dikisar halus)
  4. halia (dihiris)
  5. ikan kembung (rai guna dlm 13 ekor, ahli family ramai...hehe)
  6. kunyit
  7. garam secukup rasa
  8. gula secukup rasa
  9. sos cili
  10. asam keping (sekeping je tauu!)
  11. minyak masak
  12. air


Cara-cara:

  1. Lumur ikan kembung dgn garam dan kunyit utk digoreng.
  2. Letak tepi dulu ikan tersebut setelah digoreng
  3. Kemudian panaskan minyak utk menumis
  4. Tumis bahan-bahan yg dikisar halus serta halia
  5. Masukkan sedikit air (sikitt je sbb nk tggu lama sikit utk cili betul2 masak)
  6. Apabila mendidih, masukkan garam dan gula secukup rasa
  7. Haa jgn lupa! letakkn sos sedikit dan asam keping utk mendapatkan rasa masam2 pedas dgn garam gula yg seimbang..masak sehingga naik minyak
  8. Tutup api!
  9. Tuangkan sambal yg dimasak ats ikan yg telah digoreng
  10. Ngapp ngapp ngaappp :D
meh nk up gambaq sikitt...maaf la x reti snap elok2 XD

No comments:

Post a Comment